Ritualai gimimo mitologijoje

Kaip mes palydime moterį į gimdymą ir kaip ją pasitinkame sugrįžtančią iš gimties kelionės?

Prausynos arba gimties kelio ceremonija

Prausynų apeigos tikslas – paruošti gimdyvę gimdymui, padėti susivokti, įprasminti ir akcentuoti svarbiausią mamos ir jos vaikelio gimties kelionės virsmo akimirką, suteikti moteriai palaikymą, paramą, palinkėti stiprybės. Leisti jai pabūti karaliene, apsupta meile, rūpesčiu, švelnumu. Taip pat padėti vaikeliui nusiteikti didžiajam virsmui, palinkėti jam lengvos kelionės, priminti, kaip labai laukiamas jis čia yra.

Prausynų apeigas ir šventę gimdančiajai surengia bei dovanomis pasirūpina jai mielos ir artimos moterys. Po prausynų dovanojami ir apvelkami artimų moterų specialiai jai pasiūti ir išsiuvinėti drobiniai ar lininiai Gimties marškiniai, su kuriais vėliau ir gimdoma.

Tikėtina, kad panašios apeigos buvo pasklidusios daugelyje pasaulio tautų. Šiandien savo giliąja atmintimi mes bandom prisiminti tai, ką moterys žinojo ilgus amžius, ir prisimindamos perduoti toliau, kad kiekviena gimdyvė sužinojusi apie galimybes pasiruošti savo didžiajam virsmui pritaikytų šias tradicijas pagal savo poreikius.

Vytulavimas arba Užskliaudimo apeigos

Iš poreikio, atidaus stebėjimo ir noro padėti įveikti nerimą, kylantį susidūrus su pogimdyminiais lūkesčiais ir virpančiais jausmais, buvo atrastos ir Užskliaudimo arba Vytulavimo apeigas. Tai gimdymo erdvę užverianti, gimties virsmą užbaigianti ceremonija. Jos dėka apdainuota, išmaudyta, išliūliuota, susupta į audinius, suvystyta septyniais mazgais ir išlaisvinta su nauja jėga gimsta Moteris.

Paskaitos dalyvės kviečiamos atsinešti skaras ar šalius.